سطح چرم راستیک رنگ فیلی
الف) خصوصیات چرم
- القای حس طبیعی پوست
توضیح 1-الف :سطح چرم شتر راستیک حس طبیعی حیات رو القا میکند. به این مفهوم که سطح چرم حالت خوابدار گونه داشته و تمامی تکسچر طبیعی پوست قابل رویت است.
- ضد اب بودن در عین خوابدار بودن سطح چرم/ عدم تغییر رنگ و لکه در اثر برخورد با آب
توضیح 2-الف : چرم شتر راستیک از پوست شتر ساخته می شود. شتر تنها دامی است که دارای چربی اندوخته فشرده ( کوهان) است. ( سایر دام ها میزان چربی انباشت کمتری دارند (دنبه)). به دلیل اتصال کوهان به پوست، انتقال چربی بیشتری از کوهان به پوست انجام می گیرد. چربی پوست شتر 80 % می باشد در حالی که چربی پوست گاو نهایتا 5 % می باشد. نحوه ساخت ( دباغی) چرم شتر راستیک مجموعه ابل، مبتنی برزنجیره روش های ابداعی بوده که موجب به نگه داشت چربی ذکر شده در بافت اساسی پوست می شود. این چربی مازاد در مقابل ورود رطوبت و اب به بافت اساسی چرم سد دفاعی ایجاد می کند.
نتیجتا آثار ساخته شده با چرم شتر سطح راستیک هر چند که دارای سطح نیمه خوابدار است در عین حال در اثر برخورد با آب دچار لکه و تغییر رنگ ( تیره شدن) نشده و پس از سیکل خشک شدن سطح چرم، به رنگ و حالت اولیه بر می گردد.
- جا افتادگی به مرور زمان و همراه با استفاده
توضیح 3-الف : سطح چرم شتر راستیک، به مرور زمان و همراه با استفاده روزمره به صورت همگون تغییر رنگ طبیعی ( تیره تر شدن) را تجربه خواهد کرد. این تغییر رنگ ناشی از قرار گرفتن مواد محیط از جمله عرق و چربی دست روی سطح چرم می باشد. به دلیل نیمه خوابدار بودن سطح چرم اتصال مواد محیطی روی سطح چرم مشهود تر از انواع سطوح چرم دیگر می باشد.
نکته 1-الف: در فرهنگ و ادبیات جهانی، این تغییر رنگ به جا افتادگی و تغییرات پوست به مثابه یک موجود زنده تلقی می گردد.
- یکتا بودن هر محصول ، به دلیل منحصر به فرد بودن تکسچر و بافت هر چرم
توضیح 4-الف : در ساخت (دباغی) چرم شتر راستیک ؛ طی 3 مرحله سایش سطح پوست، کوچکترین بافت طبیعی و تکسچر پوست نمایان می شود. به این علت که پوست هر دام شتر خلل و فرج (تکسچر) منحصر به فرد خود را داشته و با تکسچر پوست سایر دام های شتر متفاوت است؛ در مرحله ساخت اثر ( کیف،کفش و …) هر اثر دارای تکسچر چرم متفاوت از آثار دیگر خواهد بود. حتی اگر عینا یک طراحی داشته باشند. به این علت، ابٍل محصولات ساخته شده با چرم شتر راستیک را اثر خطاب می کند .
ب) نحوه نگه داری
- عدم نیاز به واکس به دلیل وجود چربی کوهان شتر به عنوان واکس مداوم و طبیعی
توضیح 1- ب : با توجه به وجود چربی کوهان شتر (به میزان 16 برابر پوست گاو) در چرم شتر راستیک؛ این چربی به عنوان واکس مداوم و طبیعی عمل کرده ، کلیه بافت اساسی چرم را منعطف نگه داشته و مانع از ترک خوردگی بافت سطحی می گردد. نتیجتا اثار ساخته شده با چرم شتر سطح راستیک ابل، اساسا نیاز به هیچ گونه واکس و یا پولیش جهت نگه داری سطح و بافت چرم ندارند.
نکته 1-ب : مفهوم نیاز به واکس و یا پولیش به علت وجود یک فرایند طبیعی به شرح ذیل می باشد:
بافت اساسی چرم در کلیه محصولات چرمی؛ در اثر استفاده دچار تنش و کرنش شده که منجر به کاهش میزان چربی پوست به مرور زمان می شود. میزان چربی پوست؛ زیر 1.8 % باعث ایجاد خشکی بیش از حد و ترک در بافت اساسی پوست می گردد. نتیجتا محصولات چرمی؛ برای جلوگیری از فرایند کاهش چربی، نیازمند به تمدید چربی به صورت مصنوعی (واکس) می باشند.
با توجه به وجود چربی کوهان شتر به میزان 80 % در چرم شتر راستیک ابل، عملا فرایند کاهش چربی تا آستانه 1.8% و آستانه ترک خوردگی بافت اساسی پوست، در بد ترین شرایط نگه داری و نحوه استفاده تا اخرین لحظه عمر اثر (10 سال) به طول می انجامد.
- اجتناب از نور مستقیم خورشید و فلوروسنت به مدت طولانی
توضیح 2- الف : یک جا نگه داشتن محصولات چرمی در معرض نور مستقیم خورشید و همچنین زیر نور مستقیم فلورسنت (مهتابی) بیش از 6 ساعت و به مدت بالای 30 روز منجر به رنگ پریدگی سطح چرم می گردد.
- اجتناب از برخورد با مواد شیمیایی و شوینده
توضیح 3- الف : برخورد مواد شیمیایی نظیر الکل، استون ، تینر و … مواد شوینده نظیر شوینده لباس، سطح، دست و صورت و …با چرم منجر به از بین بردن بافت اساسی چرم می گردد.
- اجتناب از برخورد آب به پشت سطح چرم
ج) نحوه تمیز کردن
بسته به نوع آلودگی نحوه تمیز کردن به 2 روش ذیل می باشد.
- آلودگی از جنس حلال آب
اگر آلودگی از جنسی باشد که حلال آن آب باشد (آلودگی گرد و غبار و خاک) مراحل تمیز کردن سطح چرم به شرح ذیل می باشد.
مرحله 1-1 : سطح چرم راستیک را با یک دستمال پارچه ایی تمیز و خشک تمیز کرده به گونه ایی که سطح الودگی با فشار دادن پارچه کمرنگ شود.
مرحله 1-2: پارچه نخی خشک را به صورت ضربه ایی به سطح چرم بزنید تا الودگی به صورت گرد از سطح چرم جدا شود.
مرحله 1-3: سطح چرم راستیک را با یک دستمال پارچه ایی تمیز و خیس (آب تا حد امکان گرفته شده باشد) به صورت دورانی و با قشار تمیز کرده و اجازه دهید که سطح چرم خشک شود.
- آلودگی از جنس حلال غیر آب
اگر آلودگی از جنسی باشد که حلال آن آب نباشد (آلودگی چربی، قهوه، عرق دست و …) مراحل تمیز کردن سطح چرم به شرح ذیل می باشد.
مرحله 2-1 : سطح چرم راستیک را با یک سنباده نرم (سختی 400 به بالا) به آرامی و به صورت دورانی تمیز کنید . میزان فشار دست و ادامه فرایند تمیز کردن، می بایست به ارامی، تا مشاهده از بین رفتن سطح الودگی ادامه پیدا کند.
مرحله 2-2 : تمامی مراحل بند 1- الودگی از جنس حلال آب را انجام دهید.